Renovering

Det går utmärkt att göra mindre förändringar i lägenheten utan styrelsens tillstånd.

Mer omfattande förändringar kräver dock styrelsens tillstånd. Ibland kan det också behövas bygganmälan för att utföra vissa åtgärder i lägenheten.

Renoveringen ska ske så att den stör grannar i minsta möjligaste mån, både med tanke på ljud och med tanke på att hålla rent i gemensamma utrymmen. Renoveringen ska ske under lämpliga tider på dygnet med största hänsyn till grannarna, vardagar mellan 08.00 och 20.00 samt helger 10.00 och 20.00.

Informera om renoveringen genom att sätta upp anslag med telefonnummer till medlemmen och eventuell huvudentreprenör samt om när renoveringen startar och hur länge den kommer hålla på i god tid innan arbetet startar. Denna information bör även publiceras i facebookgruppen.

Nedan följer mer utförlig information om vad som gäller vid renovering.

Utförligare information

Du får inte utan styrelsens tillstånd i lägenheten utföra åtgärd som innefattar:

  • Ingrepp i en bärande konstruktion. Föreningen beviljar inte ingrepp i bärande konstruktion, och ingrepp i bärande vägg eller dörr får följaktligen inte göras i fastigheten. Ändring av befintliga ledningar för avlopp, värme, gas eller vatten.
  • Annan väsentlig förändring av lägenheten

Till annan väsentlig förändring gäller förändringar av en lägenhets karaktärsdrag eller dess kulturhistoriska värde. Exempelvis har Svea hovrätt ansett att installationen av en kamin var att betrakta som en väsentlig förändring.

För vissa förändringar krävs även bygglov eller bygganmälan. På Stadsbyggnadskontorets hemsida (http://www.stockholm.se/sbk) finns förteckning över vad som kräver bygglov respektive bygganmälan. I de fall då sådant tillstånd krävs för arbetet får ombyggnad inte påbörjas förrän tillstånd beviljats.

Generellt kan man säga att du får göra följande renovering utan tillstånd:

Väggar och golv

Måla om, tapetsera och lägga nya golv. Viktigt att nya golv läggs rätt, med ljuddämpning under och utan ingrepp i trossbotten och reglar.

Lägenhetsinredning

Flytta, ta bort eller montera in garderober, hyllor och liknande.

Dörrar

Byta ut eller ta bort innerdörrar och dörrkarmar.

Köket

Byte av köksinredning som skåp, diskbänk, hurtsar och vitvaror. Observera att köksfläkt inte får anslutas till befintlig ventilation. Endast kolfilterfläkt får installeras. För andra ändringar i kök behöver du ansöka om tillstånd, se nedan.

Följande ändringar behöver alltid du styrelsens tillstånd till:

Ytterdörr

Byte av ytterdörr. Standard, utseendet och färgnyans måste stämma med föreningens.

Badrum

Renovera badrummet, behöver göras görs korrekt och fackmannamässigt. Vattenanslutningar och avlopp får inte ändras hur som helst. Golvbrunn kan normalt inte flyttas. Även för byte av radiator till handdukstork krävs ett godkännande.

Kök

Ändring av vatten- och avloppsanslutningar.

Väggar

Riva eller flytta icke bärande väggar. Observera! Bärande väggar får aldrig röras!

Elinstallationer

Alla ändringar av fast el, kontakter och lamparmaturer. Arbeten skall alltid göras av behörig elektriker.

Följande ändringar tillåter inte föreningen:

Fönster

Fönstren är föreningens ansvar, de får inte bytas eller ändras, bara målas om på insidan. Eventuella ändringar görs av föreningen.

Element/radiatorer

Får ej monteras bort eller flyttas. I undantagsfall ger styrelsen medgivande. Eventuella ändringar görs i samråd med, eller av, föreningen.

Ventilationsanordningar

Inga ändringar vad det gäller befintlig ventilation, ventiler eller rökkanaler. Eventuella ändringar görs av föreningen. 

Tänk på

Renoveringen ska ske under lämpliga tider på dygnet med största hänsyn till grannarna, vardagar mellan 08.00 och 20.00 samt helger 10.00 och 20.00.

Informera om renoveringen genom att sätta upp anslag med telefonnummer till medlemmen och eventuell huvudentreprenör samt om när renoveringen startar och hur länge den kommer hålla på i god tid innan arbetet startar.

Trapphuset ska hållas rent under hela renoveringen. Byggavfall får inte förvaras i de gemensamma utrymmena.

Byggavfall får inte förvaras i trapphus eller i andra gemensamma utrymmn. Medlemmen är ansvarig för att städning utförs direkt om trapphus, hissar eller andra gemensamma utrymmen smutsas ner. Används hiss för transport av byggmaterial/sopor måste insida och golv skyddas så att hissinredningen inte blir förstörd. Byggsopor som skall transporteras bort kräver polistillstånd för uppställning annat än lastning och lossning. Även Trafikkontorets regler för hantering av byggsäckar måste följas. Observera att du som beställare av renoveringen är ansvarig och ska själv ansöka om tillstånd. 

Information om eventuell vattenavstängning ska anslås i samtliga entréerna senast 4 dagar i förväg. Vattenavstängning får endast ske vardagar mellan 10:00 – 13:00.

Nycklar för vattenavstängning eller liknande kan nyckelansvarig hjälpa till med, tänk på att vara ute i god tid.

Vid VVS och våtrumsarbeten skall besiktning ske innan ytskiktsarbetet avslutas. Intyg på besiktningskontroll ska inlämnas till styrelsen senast 2 månader efter avslutat arbete.

Om något tillhörande föreningen skulle gå sönder kontakta omedelbart styrelsen enligt kontaktuppgifter på hemsidan.

Anmälan om renovering

Anmälan gällande renovering skickas till styrelsen@brfritaren5och12.se i så god tid som möjligt före arbetets planerade start. Beslut tas vanligtvis vid nästkommande styrelsemöte.

Beroende på omfattningen av renoveringen kan anmälan behöva kompletteras med något av följande:

Ritningar, skisser och bilder.

Entreprenörens offert på planerat arbete.

Intyg på Entreprenörens specialistkompetens om arbetet omfattar VVS, våtrums- eller elinstallationer som kräver behörighet.

Intyg på Entreprenörens ROT- och Ansvarsförsäkring.

Bostadsrättsinnehavaren skall för arbeten som kräver specialistkompetens anlita av myndigheter, försäkringsbolag eller andra instanser godkända entreprenörer.

Information om kvalitetskrav samt behörighets- och kompetenskrav finns att hämta från följande organisationer:

Elsäkerhetsverket 0550-85 100

Gasföreningen 08-692 18 41

GVK Svensk Våtrumskontroll 08-702 30 90

BBV Byggkeramikrådet 08-641 21 25

Säker Vatten AB 08-762 75 40

Rådfråga alltid styrelsen i god tid innan du sätter igång med en renovering om du inte är helt säker på vad som gäller.

 

För nedladdning:

 

Ansökan om renoveringstillstånd.pdf

 

Renoveringar_riktlinjer.pdf